6. Uluslararası Bodrum Caz Festivali

30/03/2022 17:45

6. Uluslararası Bodrum Caz Festivali #MaviCaz teması ile 21-30 Haziran 2022 tarihleri arasında gerçekleşecek… 

Caz müziği, 21. Yüzyılda daha da genişleyerek diğer müzik janralarını daha çok etkilemeye, varlığını daha çok hissettirmeye başladı. Bir yandan da dünyanın çeşitli ülkelerinde yerel müzisyenlerin globalleşme, evrenselleşme yolunda ilgisini çekerek müziklerine zenginlik katıyor, aynı zamanda cazı da bu yerel tatlar zenginleştiriyor. Bu etkileşimin insanoğlu varoldukça sürmesini ve bundan doğan değişik müzik tatlarını ömrümüz oldukça tadabilmeyi umuyorum.

Her zaman olduğu gibi 2022 yılında gerçekleşecek 6. Uluslararası Bodrum Caz Festivali’nin temasını belirlerken de çok uzun zaman düşündüm. Dernek Yönetim Kurulu ile alternatifler üzerinde konuştuk.  Festivallerimizin temasını belirlerken en çok dikkat ettiğim şey günümüzün, içinde bulunduğumuz yılın önemine, özelliklerine dokunan bir festival teması oluşturabilmek. Bu nedenle temayı, festivale katılacak grupları seçerken bir tür seçim kriteri olarak kullanabilmeyi önemsiyorum. Müziğin hem evrensel hem de yerel değişimlerden iki yönlü etkilenmesi ve bu etkileşim yoluyla üretilen yeni müziklerin de daha çok kişinin ilgisini çekerek konu üzerinde düşünüp aktif kararlar almasında rolü olduğunu düşünüyorum. Müzik de evren gibi her yöne genişlerken odağımızı kaybetmemek, festivallere bugünün izini bırakabilmeyi istiyorum. 

Bu sene işte tam bu nedenle, çevresel etkenlerin dünyamızı geri dönüşü olmayacak şekilde yaralaması ve iklim krizine yol açmış olması gerçeğini dikkate almak istedik. İklim konusunda önemli çalışmaları olan YK Üyemiz Sevgili Prof. Dr. Nesrin Algan bu konuda çok yardımcı oldu. 2022 festivallerimizin çevre ve iklim sorunlarına gönderme yapmasını kararlaştırdık. 

Bodrum Caz Festivali için Mavi Caz temasının basit, anlaşılır ve istediğimiz etkide olduğunu düşündük. Masmavi suların keyfini daha uzun süre çıkartabilmek için atmamız gereken adımlar var. Müzik, bu adımları keşfedip bizlere bu konuda yapabileceklerimiz konusunda umut ve birliktelik gücü verecektir diye umuyoruz. Mavi Caz, üzgün olduğumuz zamanlarda içimizi titreten “mavi notalar”ı da yansıttığı için de çok anlamlı geldi. Çünkü üzgünüz ama dünyayı bu etkilerden korumak için güç birliğine ihtiyacımız var. 

Temiz, mavi denizler için bir damla da Bodrum Caz Festivali’nden gelsin dedik. Kıyılarımız, plajlarımız MAVİ kalsın istedik.  Sizlerin de değerli katkıları ile Festival boyunca hep birlikte bu konuda güçlerimizi birleştirelim istiyoruz. Yorumlarınızı ve önerilerinizi #MaviCaz etiketiyle paylaşmanızı rica edelim.

Bu yıl festival afişimizi, iş birliğimizin beşinci senesinde T.C. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü öğrencisi Aslı Cengiz hazırladı. Kendisine Mavi Caz temasını anlatan tasarımı için teşekkür ediyoruz.

Daha güzel, daha Mavi bir dünya özlemiyle etkinliklerde buluşmak dileğiyle…  

Özlem Oktar Varoğlu

Caz Derneği Başkanı ve Festival Küratörü

Arşiv

2024
Nisan
Şubat
2023
Ağustos
Mayıs
2022
Ekim
Mart
2021
Ekim
Eylül
Ağustos
Mayıs
Nisan
2020
Ağustos
2019
Kasım
Ağustos
Temmuz
Mayıs
2018
Ağustos
Temmuz
2017
Eylül
Temmuz
Haziran
Mayıs