26. Uluslararası Ankara Caz Festivali’nde Caz İklimi

11/10/2022 17:43

26. Uluslararası Ankara Caz Festivali’nde Caz İklimi

#Cazİklimi #JazzClimate

26.festivale yaklaşırken iklim krizini her gün daha da derinden yaşadığımız zamanlardan geçiyoruz. Doğal iklim değişikliği yavaş yavaş gerçekleşiyorken artık neredeyse kriz olarak kendini gösteriyor. Dünyanın her yerinde yaşanan olağanüstü hava olayları krizin eşiğinin aşıldığına işaret ediyor. Uzmanlar, iklimdeki değişikliklerin artık bizlerin bile hissedebileceği noktalara geldiğini belirtiyorlar. Bu krizin sebeplerinin başında 1800’lü yıllardan bu yana insan faaliyetleri ve özellikle de fosil yakıtların kullanımı yer alıyor. Mavi gezegenimizi korumak için atılması gereken büyük adımlar, hepimizin üzerine düşen küçük adımlarla başlayacak. Biz bozduk, biz düzelteceğiz. 

Caz İklimi derken hem iklim krizine değinmek, hem de 21. Yüzyıla damgasını vuracağını düşündüğüm caz müziğinin iklimini sürdüğümüzü belirtmek istedik. Dünya müzikleri cazın etkisi altında değişiyor, dönüşüyor. Küçük değişikliklerle bunu hissediyoruz.

Kendi adımıza biz de iklim değişikliğinin en büyük nedenlerinden biri olan karbon ayak izimizi küçültmek istedik. 26. Ankara Caz Festivali’nde ağırlıklı olarak Ankara gruplarına yer verdik. Ankara, caz sanatçılarının yetiştiği ve buradan tüm dünyaya açıldığı önemli bir caz merkezi. Festivalde yurt dışından önemli katılımcıların olması, olmazsa olmazımız. Ancak grupların olabildiğince temamıza uygun olmasına dikkat ettik. Kısacası daha az uçuş, daha az seyahat ve daha az karbon ayak izi olmasına çalıştık. Yanı sıra, uzun zamandır yaptığımız gibi kağıt kullanımını, plastik kullanımını en aza indirmeye gayret ettik.

Caz zamanı geldi. Bu sene Ekim ayı içerisinde gerçekleştirmeyi planladığımız festivali Kasım ayı içerisine taşımak zorunda kaldık. Ankara Caz Festivali’ni yakından takip edenler bilir, uzun yıllar festival hep Kasım ayı içerisinde gerçekleşmişti. Yine caz, Kasım’da bizleri bir araya getirecek.

Caz Derneği Yönetim Kurulu adına festivale kurumsal destek veren T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü, Hollanda Büyükelçiliği, Lüksemburg Büyükelçiliği, Fransız Kültür Merkezi, EUNIC, Kore Kültür Merkezi, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Çankaya Belediyesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Europe Jazz Network, destek veren MAİS A.Ş., TURMAKS, Dijital Akademi, Pelin Ofset, Bektaşlar Filo Ulaşım, konaklama, mekan ve etkinlik desteği veren Altınel Ankara Hotel & Convention Center, CP Ankara Otel, CerModern, Samm’s Bistro, Last Penny, Sixto, basın sponsorları T24 Haber, Mag Medya, Ankara Life, Jazz Dergisi, Cazkolik, Radyo ODTÜ, Kültür Sanat Haritası, Ankara Etkinlik, darkbluenotes kurumlarına teşekkür ederiz.

Festival Koordinatörümüz Erdinç Aktuğ, Selin Demiral, Selma Güçlü Çetin, destek veren Mert Orhun, Burak Bozkurt, Eren Demir, Hakan Demirbilek olmak üzere festivalde emeği geçen tüm dostlarımıza ve iş arkadaşlarımıza tekrar teşekkür ederiz. Temamıza uygun olarak seçtiğimiz festival görselini yapan İrem Bilgi Ataay’a ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’ne teşekkür ediyoruz. 

Ankara’nın önemli caz gruplarının yer alacağı konserlerde özlem gidermek üzere, sağlıkla kalın. İklim için bugün biletinizi elektronik olarak alarak siz de katkıda bulunun.

Özlem Oktar Varoğlu
5 Ekim 2022

 

Karbon Ayakizi ve Caz Üzerine: https://ajc-jazz.eu/en/carbon-study/

Çeviri için: https://cazkolik.com/icerik/caz-sektorunun-karbon-ayak-izi-nedir-ve-iklim-krizine-etkisini-azaltmak-icin-neler-yapilmalidir?utm_source=cazkolik.com

2023 Europe Jazz Network Yeşil Caz Başvuru: https://www.europejazz.net/activity/green-pilot-tours

Arşiv

2024
Nisan
Şubat
2023
Ağustos
Mayıs
2022
Ekim
Mart
2021
Ekim
Eylül
Ağustos
Mayıs
Nisan
2020
Ağustos
2019
Kasım
Ağustos
Temmuz
Mayıs
2018
Ağustos
Temmuz
2017
Eylül
Temmuz
Haziran
Mayıs