Küratörünün Gözünden 4. Bodrum Caz Festivali

26/08/2020 23:00

Caz Derneği olarak düzenlediğimiz Bodrum Caz Festivali dördüncü yılına ulaştı. Enteresan bir hikayesi var bu festivalin. Ankara’ya soluk getiren bir çok etkinlik yaptığımı, bir çok festival düzenlediğimi bilenleriniz vardır. Önce ODTÜ Caz Günleri sonra Ankara Caz Festivali, MartFestODTÜ, Sokak Festivali, Türk Sanatları Festivali… Sanatın ve kültürün aydınlatma gücüne inancım bir çok projeyi çok az destekle hayata geçirecek kadar çoktur!

Festival neden düzenlenir? Uzun, çok uzun ve önemli bir konu. Antik Yunan’a uzanan kökleri ile umarım bir Bodrum sabahında bu konuyu yazmaya başlayacağım. Kısacık bir giriş yapayım, benim için festival henüz sanatının başında gencecik sanatçıları, bazen de artık kolay kolay sahne alamayacak yaşlara gelen sanatçıları seyirciyle buluşturacak alan yaratmaktır, tek başına yapamayacağınız bir işi elbirliği ile yapmanın keyfidir, iletişim sanatıdır, daha bir çok şeydir.

Şimdi gönlümün Bodrum’da daha uzun dinlenmeyi seçtiği yaşlara geliyorum.. Elbette boş oturamayanlardan olduğum için bu festivali de en zor koşullarda bile sürdürmeye çalışıyoruz. Elbirliği ile sürdürüyoruz demiştim yukarıda. Öncelikle maddi destek sağlayan kurum ve kuruluşlar olmasa bizim de rüyalarımızın gerçek olma ihtimali çok zor.

Program:
Her sene ülkemizin, dolayısıyla bizlerin gündemini zorlayan maddi konuların yanı sıra bu sene dünyayı da sarsan Covid-19 ile taçlanan gündemimizde nasıl bir festival yapılabilecekti? Bu sene işimiz gerçekten zordu. Temamızı DUO projeler olarak değiştirdik ve olabildiğince seyahat ve konaklaması az, sosyal mesafeye uyum sağlayabilecek projeler seçmeye çalıştık. Dünyanın, ülkemizin ve festivalin her açıdan sıkıştığı 2020 yılının bir dönüm noktası olmasını, bundan hepimizin sağlıkla ve daha güçlü çıkmasını diliyorum. Yer veremediğimiz bir çok sanatçı ve grubu önümüzdeki senelerde ağırlayabilmeyi diliyorum.

Teşekkür Ederiz.
Festivalin sürdürülebilir olması için gerek kamu gerek özel kurumların desteği çok önemli. Bodrum için bunu sağlayabilmek çok önemliydi. Örneğin T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sayın Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü ile gerçekleştirdiğimiz ziyaretler ve iletişim sayesinde Bodrum’a yakışır bir festival yapmak için gerekli desteğin bir kısmını sağlayabildik. Aynı şekilde Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Dr. Osman Gürün, Bodrum Belediye Başkanı Sayın Ahmet Aras, Başkan Yardımcısı Sayın Emel Çakaloğlu’nun ve tüm Belediye ekibinin güler yüzlü destekleri ile zor olanı birlikte başarabildik. Teşekkür ederiz.

Festivallerimizin görsellerini tasarlayan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü başta Bölüm Başkanımız Sayın Erol Turgut olmak üzere akademisyenleri ve öğrencilerine, Dijital de olsa festivali özel bir konserle destekleyen İsrail Büyükelçiliği’ne, Europe Jazz Network’e teşekkür ediyoruz. Kale Konserlerine 3 yıldır aralıksız destek veren Renault MAIS’e bizimle birlikte oldukları için çok teşekkür ediyoruz. Festivale bu sene özel bir destek veren TURMAKS’a, sanatçı dostu sevgili Dr.Ali Kemaloğlu’na da çok teşekkür ediyoruz. Konserlere ev sahipliği yapan Dibeklihan, sevgili Uluç Tezer ve ekibine, yeni açığı Gümüşlük Erkan Oğur Müzik Okulu ile Caz Atölyelerine ev sahipliği yapan Erkan Oğur’a, TAV Passport, BODFAD, StratejiCo, Era Research, The Nature Love, Idecon, Asil Fırın, Sysyphos Otel, Körfez Restaurant gibi festivale çeşitli destekler veren kuruluşlara ve bir çok sessiz destek sağlayan kahramana çok teşekkür ediyoruz.

Her zaman söylediğim gibi Medyanın desteği yaptıklarımızı görünür kılmaları çok değerli. Basın Sponsorları T24, KentTV, Cazkolik, Jazz Dergisi, ArtAjanda Bodrum, Bodrum’da Yaşam ve tüm haber desteği veren Medya mensuplarının destekleri ile festival bu yıl yine gerçekleşebiliyor.

Bu etkinlikleri düzenlerken zaman zaman 1995 yılında kurmuş olduğum Caz Derneği, zaman zaman da 2003 yılında kurmuş olduğum LEO ile birlikte gerçekleştirdik. Şimdi buradan, bu ekiplerde çalışan ve çalışmış olan herkese bir selam göndermek istiyorum, çünkü gönüllüsüyle, profesyoneliyle hepsinin emeği çok. İşte Bodrum Caz Festivali’nin de benim için olmazsa olmaz ismi sevgili Devrim Erol’dur. İyi ki 5 yıl önce bu fikirle geldi, Bodrum’un çok güzel bir festivali oldu. Teşekkürler Devrim.

Caz Derneği Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Denetim Kurulu Üyelerimiz ve tüm üyelerimiz, Direktörümüz Tuğçe Alpaslan, Festival Direktörümüz Pınar Gürer, asistanımız Mert Orhun, mali işler için Selma Güçlü Çetin, web için Hakan Demirbilek ve Öykü Göğer, tasarımlarımız için Akın Pala’ya teşekkür ederiz. LEO olarak festivalin tüm süreçlerinde destek olan iş arkadaşlarımıza, ve Bodrum’daki iş ortaklarımıza teşekkür ederiz.

Bu sene Covid-19 yüzünden festivalimize katılamadıklarından dolayı çok üzgün olduğumuz Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Yıldızlar Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’nı ve bu sene yer alamayan bir çok sanatçımızı seneye daha iyi koşullarda ağırlayabileceğimizi umuyoruz.

Sağlıkla ve müzikle kalın,

Özlem Oktar Varoğlu
Bodrum, 25 Ağustos 2020

Arşiv

2024
Nisan
Şubat
2023
Ağustos
Mayıs
2022
Ekim
Mart
2021
Ekim
Eylül
Ağustos
Mayıs
Nisan
2020
Ağustos
2019
Kasım
Ağustos
Temmuz
Mayıs
2018
Ağustos
Temmuz
2017
Eylül
Temmuz
Haziran
Mayıs