8. Uluslararası Bodrum Caz Festivali

29/04/2024 14:20

8.Uluslararası Bodrum Caz Festivali #cazenerjisi teması ile 1-15 Haziran 2024 tarihleri arasında gerçekleşiyor.

#CazEnerjisi

Caz müziği uzun zamandır kendine özgü enerjisi ve ritmik karmaşıklığıyla ilişkilendiriliyor. Cazı yaratıcılık ve tutkuyla dolduran genç ve enerjik caz müzisyenlerinin canlı katkılarından beslenen, caz ve enerji arasında doğal olarak bir etkileşimin varlığından sözedilebilir. İşte bu nedenle, iyileşmek için tam da sınırsız enerjiye ihtiyaç duyduğumuz bu zamanlarda genç müzisyenlerin enerjisinden yararlanmak ve onları desteklemek üzere 8. Bodrum Caz Festivali’nin temasını #cazenerjisi olarak belirledik.

Kökenleri 19. yüzyılın sonlarına ve 20. yüzyılın başlarına dayanan Afrika kökenli Amerikalı topluluklarda olan caz, etkileyici bir enerji ile tanımlanıyor. Ragtime'ın senkoplu ritimleri, Bebop'un frenetik doğaçlamaları ve Swing'in sürükleyici nabzı, cazın doğuştan gelen canlılığının kanıtıdır. Yıllar geçtikçe caz, yeni etkileri benimseyerek müzikal ifade sınırlarını zorlamaya devam etti. Bu evrim, türe kendi benzersiz enerjilerini katan genç caz müzisyenleri tarafından da daha ileriye taşınmakta.

Genç caz müzisyenleri cesurca yeni sesler ve teknikler deneyerek yeniliğin ön saflarında yer alıp, gençliklerinin coşkusu müziklerine ritm ve heyecan katarak, dünya çapında izleyicilerin dikkatini çekiyor. İster caz standartlarını yeniden hayal ediyor olsunlar isterse orijinal bestelerini yorumlasınlar, bu sanatçılar caz sahnesine taze bir enerji katıyor ve türü yeni bir döneme hazırlıyor. Konserlerde birlikte bu yeni döneme şahit olacağız.

Çağdaş cazın özelliklerinden biri de çeşitliliktir. Geniş bir müzikal gelenek ve türler yelpazesinden ilham alan caz müzisyenleri, çeşitli müzikal etkilerle büyüdükleri bir dönemde, bu unsurları eserlerine başarıyla dahil ediyorlar. Hip-hop'tan elektronik müziğe, dünya ritmlerinden avangart denemelere kadar, müzikleri sanatsal vizyonlarını şekillendiren etkilerin zengin dokusunu yansıtıyorlar. Bu korkusuz yeni ses alanlarını keşfetme, cazı 21. yüzyılda dinamik ve ilgili bir sanat formu haline getiriyor.

Çağdaş cazın bir diğer önemli özelliği de, genç caz müzisyenlerinin gelenekleri sorgulamaktan ve türün sınırlarını zorlamaktan korkmamalarıdır. Yenilikçi enstrümantasyon, geleneksel olmayan şarkı yapıları veya cesur improvisasyonlar aracılığıyla, müzikal normlardan kaçınırlar. Bu risk alma ve bilinmeyene meydan okuma isteği, cazı taze ve heyecan verici tutar ve onu değişen bir dünyada sürekli olarak geçerli kılar.

Caz enerjisinin bir diğer önemli yönü de, türü tanımlayan işbirlikçi ruhtur. Genç caz müzisyenleri, grupta başarıyla yer alır, diğer müzisyenlerin enerjilerinden beslenir ve birbirlerini yaratıcılığın yeni seviyelerine taşırlar.

Festival Programı

Festival programını oluştururken her zamanki gibi başvuran sanatçılar arasından seçim yapmakta oldukça zorlandık. Gruplarda genç sanatçıların öncü olması, ya da oldukça enerjisi yüksek müzikleri sizlere ulaştırabilmek üzere seçimlerimizi tamamladık. Sizlerin de değerli katkıları ile Festival boyunca hep birlikte bu konuda güçlerimizi birleştirelim istiyoruz. Yorumlarınızı ve önerilerinizi #CazEnerjisi etiketiyle paylaşmanızı rica edelim.

Teşekkürler

Festivaller bir kentin geleceğini şekillendirir, yaşayanların moralini yükseltir, kente her türlü yatırım yapanların istediği karşılığı almasına yardımcı olur. Bodrum bu anlamda şanslı bir kent. Doğal güzelliğinin yanısıra kente bir festivalin katacağı anlamı anlayacak, değerlendirecek ve destekleyecek bir çok insan, kurum ve kuruluşa sahip bir yerleşim yeri.

Başta T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere T.C. Muğla Büyükşehir Belediyesi, T.C. Bodrum Belediyesi ve tüm destek veren kurum ve kuruluşlara, basın kuruluşlarına, emek veren herkese, katılan tüm müzisyenlerimize ve her zaman olduğu gibi siz değerli dinleyicilerimize teşekkür ediyoruz.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da afişimizi, T.C. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü Başkanı sevgili Prof. Dr. Erol Turgut ve jüri üyesi hocalarımıza ayrıca kazanan öğrencimiz Yaren Sezer’e bu enerjik eseri için çok teşekkür ederiz.

Yönetim Kurulu olarak festivali özverili çalışmaları ve yoğun emekleri ile gerçekleştiren ekibimiz Selin Demiral, Mert Orhun, Deniz Tunoğlu, Burak Bozkurt’a, teknik danışmanımız Erdinç Aktuğ’a, Mali Müşavirimiz Selma Çetin’e teşekkür ederiz.

Biletinial’da bulacağınız her bilet bir Caz Derneği Caz Bursu’na aktarılıyor, her bilet çok kıymetli. Gelin, çoğaltın, paylaşın. Geleceğe daha umutla bakabilmek için gereken enerjiyi çoğaltmak için konserlerde buluşalım.

Özlem Oktar Varoğlu
Caz Derneği Başkanı ve Festival Küratörü

Arşiv

2024
Nisan
Şubat
2023
Ağustos
Mayıs
2022
Ekim
Mart
2021
Ekim
Eylül
Ağustos
Mayıs
Nisan
2020
Ağustos
2019
Kasım
Ağustos
Temmuz
Mayıs
2018
Ağustos
Temmuz
2017
Eylül
Temmuz
Haziran
Mayıs